Rippi

Rippi on tilaisuus pyytää Jumalalta anteeksi ja kokea hänen rakkautensa. Ennen rippiä vietä hetki aikaa miettien ja muistellen, millä tavoin olet toiminut väärin Jumalaa, muita tai itseäsi kohtaan, ja miten voisit elää paremmin kristittynä.

Rippi on mahdollisuus avautua Jumalan uudistavalle voimalle. Seuraavat kysymykset auttavat sinua miettimään, mihin voisit tarvita hänen armoaan.

OPAS RIPITTÄYTYMISTÄ VARTEN
Omantunnon tutkiskelu ripille

-Olenko elänyt uskoani iloisesti ja aktiivisesti, vai olenko hylännyt sen tai laiminlyönyt sitä? Olenko elänyt rohkeasti kristittynä, vai olenko häpeillyt uskoani?

-Olenko vaalinut uskoni kasvamista (esim. rukoilemalla, Raamattua lukemalla ja messuun osallistumalla)? Vai olenko leikitellyt taikauskoisilla asioilla tai epäkristillisellä hengellisyydellä tai henkisyydellä?

-Olenko osallistunut messuun mahdollisuuksieni mukaan sunnuntaisin ja juhlapyhinä? Olenko käynyt kommuuniolla kiitollisesti? Olenko joskus vastaanottanut ehtoollisen käymättä ripillä, vaikka tiesin tehneeni jotain vakavaa syntiä?

-Olenko ollut kärsimätön, vihainen tai kateellinen? Olenko hautonut sisälläni kaunaa tai kieltäytynyt antamasta anteeksi?

-Olenko aina kunnioittanut muita, vai olenko suhtautunut heihin ylenkatsovasti tai arvostelevasti? Olenko toiminut sanoin tai teoin ilkeästi tai väkivaltaisesti?

-Olenko suojellut ja puolustanut ihmiselämää kaikissa olosuhteissa? Vai olenko osallistunut aborttiin, eutanasiaan tai muuhun elämää tuhoavaan toimintaan tai kannustanut muita sellaiseen?

-Olenko puhunut muista pahaa tai osallistunut juoruiluun jonkun muun selän takana?

-Olenko käyttänyt kohtuuttomasti alkoholia tai ottanut huumeita?

-Olenko suhtautunut omaan ja muiden seksuaalisuuteen arvokkaasti ja kunnioittavasti, vai olenko puhunut tai toiminut siveettömästi? Olenko katsellut epäpuhtaita tekoja yksin tai jonkun muun kanssa? Olenko jonkun kanssa avioliiton kaltaisessa suhteessa, vaikka emme ole naimisissa?

-Jos olen naimisissa: asetanko avioliiton ja rakkauden puolisoani kohtaan muiden asioiden edelle? Olenko pitänyt huolta lapsistani fyysisesti ja henkisesti? Olenko avoin uuden elämän lahjalle?

-Olenko työskennellyt kunnolla, vai antanut periksi laiskuudelle? Annanko työn viedä liikaa aikaa ja energiaa, jota minun tulisi omistaa perheelleni ja ystävilleni?

-Olenko yrittänyt elää nöyrästi totuudessa, vai olenko ollut ylpeä tai itsekeskeinen ajatuksissani tai sanoissani?

-Olenko ollut antelias köyhiä ja muita puutteenalaisia kohtaan? Olenko tuhlannut rahaa turhuuksiin ja ylellisyyksiin, unohtaen vastuuni muista ja myös kirkkoni tarpeista?

-Olenko aina ollut totuudenmukainen, vai olenko langennut valheisiin esimerkiksi päästäkseni vähemmällä tai saadakseni itseni näyttämään tärkeältä?

-Olenko kunnioittanut muiden omaisuutta, vai olenko varastanut jotain tai vahingoittanut muiden omaisuutta?

-Yritänkö auttaa muita elämään hyvin, vai olenko jollain tavalla kannustanut heitä pahaan?

-Yritänkö olla johdonmukainen kristitty? Autanko muita sanoillani ja esimerkilläni, jotta hekin saisivat uskon ja ikuisen elämän lahjan? Vai ovatko ajatukseni ja tekoni itsekeskeisiä ja turhamaisia?

Kerro ripissä rohkeasti kaikki mitä huomaat, vaikka jokin asia hävettäisi. Kaikki vakavat synnit pitää tunnustaa, jotta Jumala voisi antaa anteeksi. Vähäpätöisiä asioita ei tarvitse välttämättä mainita, mutta niidenkin kertominen on hyödyllistä, sillä se antaa meille uutta voimaa jatkaa matkaa. Älä huolestu, vaikka usein lankeaisit samoihin synteihin. Pyhyys ei ole virheettömyyttä, vaan sitä että aina nousee ylös ja katsoo taas eteenpäin. Luota, että Jumala haluaa yhä uudelleen ottaa syntisi pois, vahvistaa sinua ja tuoda sieluusi iloa ja rauhaa.

Tässä on PDF omantunnon tutkiskelu aikuisille, nuorille ja lapsille.

Rippi kaava

Rippi kaava


Ripittäytyjä:
Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.
(Samalla teet ristin merkin.)

Pappi:
Jumala, joka valaisee meidän sydämemme, antakoon sinun tunnustaa syntisi vilpittömästi ja hänen armoonsa luottaen.

Ripittäytyjä:
Ripittäydyin viimeksi…
(Sano suunnilleen, jos et muista.)
Tunnustan Jumalalle ja sinulle, isä, että olen tehnyt seuraavia syntejä: …
(Sitten kerro syntisi yksinkertaisesti ja vilpittömästi.)

Pappi:
(Pappi voi antaa joitain neuvoja. Hän antaa sinulle katumustyön, joka voi olla esimerkiksi lausua jokin rukous.)

Ripittäytyjä:
(Tunnustettuasi syntisi ilmaise katumuksesi sanomalla esimerkiksi:)
Jeesus Kristus, Jumalan Poika, ole minulle syntiselle armollinen

Pappi:
(Sitten pappi lausuu Jeesuksen nimessä:)
Jumala, kaiken laupeuden Isä, sovitti maailman itsensä kanssa Poikansa kuoleman ja ylösnousemuksen kautta ja vuodatti Pyhän Hengen syntien anteeksi antamiseksi. Hän itse lahjoittakoon sinulle kirkkonsa palveluviran kautta anteeksiannon ja rauhan. JA MINÄ PÄÄSTÄN SINUT SYNNEISTÄSI ISÄN JA POJAN † JA PYHÄN HENGEN NIMEEN.

Ripittäytyjä:
(Tee ristinmerkki † ja vastaa:)
Aamen.

Pappi:
Kiittäkää Herraa, sillä hän on hyvä.

Ripittäytyjä:
Sillä hänen armonsa pysyy iankaikkisesti.

Pappi:
Jumala on antanut sinulle syntisi anteeksi. Mene Herran rauhassa.

Ripittäytyjä:
Kiitos Jumalalle.